Reiki este numele dat unui sistem simplu și totuși profund, de vindecare naturală a trupului și minții, dezvoltat de dr. Mikao Usui, care a trăit în Japonia, în secolul al XIX-lea.
Pe scurt, Reiki reprezintă o tehnică japoneză de vindecare cu mâinile aplicate pe corp, foarte sigură, plăcută, neagresivă şi care utilizează energia pentru a trata dureri fizice, fără să apeleze la apăsare, manipulare sau masaj. Este un sistem folosit pentru redarea echilibrului, pentru refacerea şi armonizarea tuturor dimensiunilor fiinţei: trup, minte, emoţii şi spirit.

Numele Reiki vine de la Rei (univers, spiritual) şi KI sau CHI care înseamnă energia forţei vitale. Ideea de bază a acestei terapii este că energia poate fi direcţionată pentru a susţine forţa naturală a corpului de a se vindeca, conform Centrului Naţional de Sănătate Compelementară şi Integrativă din Statele Unite.
Ştiinţa este acum de acord că tot ceea ce ne înconjoară este energie vitală. În interiorul corpului această energie curge prin meridiane. Când aceste căi sunt blocate, de exemplu în urma stresului, a unor blocaje emoţionale, a unor traume,  atunci apar bolile. Aici intervine Reiki prin armonizarea circuitului interior. Reiki poate fi perceput ca cea mai pură formă de energie care poate avea un efect profund asupra sănătăţii şi bunăstării, reechilibrându-ne. În ultimii ani, tratamentul Reiki a fost integrat în mai multe centre de sănătate din Statele Unite, inclusiv în spitale. Studiile realizate pe paneluri de pacienţi arată că într-adevăr această terapie are un rol în reducerea anxietăţii şi durerii, în inducerea relaxării, îmbunătăţirea simptomelor depresiei, aşa cum arată datele Centrului de Spiritualitae şi Vindecare al Universităţii din Minnesota.

Originile spirituale

Reiki a apărut în secolul al XIX-lea prin cunoaşterea lui Mikao Usui, profesor şi călugăr japonez. Metoda lui Usui are la bază o descoperire proprie şi o iniţiere personală pe care acesta a primit-o în timpul unei retrageri de 21 de zile, pe muntele Kuryama. Fiind crescut de misionari creştini în Japonia, Usui a studiat în copilărie Biblia şi învăţăturile lui Iisus. După ce a terminat teologia, a devenit director la o şcoală de băieţi. În timpul cursurilor sale, elevii l-au întrebat cum reuşea să vindece Iisus oamenii cu palmele. Neştiind răspunsul la această întrebare, Usui a hotărât să-şi dea demisia şi să-şi petreacă restul vieţii aprofundându-şi credinţa şi descoperind cum puteau fi făcute miracolele. După mai mulţi ani de căutari literare, cu precadere în budism, Mikao Usui s-a retras într-un sanctuar de pe un munte, unde a meditat timp de 21 de zile. La finalul retragerii a primit iniţierea vindecării, trezindu-se conştient de culori subtile şi de simbolurile budiste de vindecare. A coborât apoi în satul de la poalele muntelui făcând minuni şi vindecând oamenii.
La rădăcina terapiei Reiki se află conceptul conform căruia boala este cauzată de dezechilibrele energiei vitale din corp, iar armonizarea acesteia aduce cu sine sănătatea. Usui este considerat a fi descoperit acest concept străvechi al sursei energei inepuizabile care poate fi folosită pentru vindecare. Prin procesul de iniţieri, un maestru Reiki (Usui fiind primul) poate învăţa şi pe alţii această cunoaştere. În 1937, Hawayo Takata aduce Reiki în Occident şi începe să popularizeze acest tratament, conform Centrului Internaţional de Reiki.

Cum funcţionează?

Tratamentele Reiki sunt făcute de o persoană care are o iniţiere în această tehnică, dată de un Maestru, fie pe gradul I, II, III, sau Maestru. Cu cât gradul iniţierii este mai mare, cu atât energia transmisă este mai puternică. În timpul tratamentului, pacientul sta întins, iar terapeutul îşi mişcă palmele deasupra corpului acestuia în diferite puncte, numite chakre (cele corespondente centrilor de forţă). Reiki poate fi făcut şi altora, dar şi sub formă de autotratament.
Fiecare tratament Reiki este diferit de la o persoană la alta. De obicei, pacienţii aflaţi într-un dezechilibru mai puternic, simt cu precădere armonizările la nivelul fiinţei, fie prin căldură sau senzaţie de frig, furnicături, frisoane, în locurile atinse de terapeut. Se poate simţi, de asemenea, energia cum străbate corpul, pot apărea şi dureri de cap, dar indiferent de senzaţii, nu trebuie să ne agăţăm prea mult de ele. Fiecare este diferit şi fiecare tratament este diferit. Reiki poate fi transmis inclusiv la distanţă, cu aceleaşi efecte. Acest lucru se datorează câmpului electro-magnetic al fiecărei persoane, care prin intenţia Reiki interacţionează.
Reiki este numele dat unui sistem simplu si totuși profund de vindecare naturală a trupului și minții, dezvoltat de dr. Mikao Usui, care a trait în Japonia, în secolul al XIX-lea.

Reiki reduce anxietate în cazul femeilor care au trecut prin histerectomii, şi reduce durerea pentru pacienţii care suferă de boli cronice. Alte cercetări punctuale realizate de cercetătorii Universităţii din Pennsylvania, arată că Reiki are rezultate pozitive în reducerea anxietăţii şi durerii atât pentru pacienţii cu cancer, cât şi cei suferinzi de HIV. Un alt studiu realizat pe pacienţii care au avut atacuri de cord şi care au primit Reiki, a indicat o creştere a capacităţii de funcţionare a inimii şi semne de vindecare.
Reiki este lumina interioară, energia care ne tranzitează, iar accesarea ei ne aduce pacea interioară şi liniştea, care sunt de fapt cei mai importanţi indicatori ai sănătăţii – acea stare în care te afli în completă pace cu tine, indiferent de circumstanţe. Aşadar este important ca pacientul să creadă în acest tratament şi să aibă intenţia de a se vindeca. Un alt aspect de luat în calcul este faptul că Reiki nu are nici un fel de efect secundar.

Reiki pentru animale
Tratamentul animalelor respectă acelaşi principiu ca şi tratamentul unui om, trebuie doar adaptat la diverse situaţii/animale. Dacă un animal refuză tratamentul, nu insistaţi, ele sunt mult mai sensibile decât noi oamenii şi simt când au sau nu au nevoie de energie. Dacă insistaţi şi ele nu doresc, pot interpreta dorinţa noastră ca pe un atac, reacţionând ca atare.

Reiki pentru plante
Plantele, de asemenea, au nevoie de Lumină, şi ele trebuie îngrijite, curăţate de energii negative, pentru că şi ele ne ajută atunci când avem nevoie, chiar dacă noi nu realizăm acest fapt. Se poate energiza pământul în care sunt plantate, apa cu care le udăm sau pur şi simplu energizăm direct planta.

NOŢIUNI DE BAZĂ DESPRE CHAKRELE PRINCIPALE
Chakra este un cuvânt de origine sanscrită şi înseamnă roată. Chakra este un centru energetic situat pe corp, o poartă energetică prin care se realizează schimbul de informaţii şi energii între o fiinţă şi Univers. O chakră furnizează corpului nostru informaţiile, energiile, programele, conceptele necesare pentru buna funcţionare a organelor din zona coordonata de chakra respectivă.
Din numărul mare de chakre existente, cele mai importante sunt 7 chakre, poziţionate de-a lungul coloanei vertebrale şi a canalului energetic sushumna.
Fiecărei chakre îi corespund numite glande, un anumit biocâmp, o culoare, un sunet muzical, anumite cristale şi pietre semi-preţioase precum şi anumite plante, esenţe florale, uleiuri volatile, etc.
O chakră este de dorit să fie activă şi în armonie cu celelalte chakre, dar poate fi şi în alte situaţii: dezactivată, blocată, cu surplus / deficit energetic – situaţii care dau naştere la diferite disfuncţii ale organelor.
Disfuncţiile / dezechilibrele energetice pot fi remediate prin diferite terapii complementare, precum şi prin utilizarea energiei Reiki. O chakra nu este izolată de celelalte, ci funcţionează într-o permanentă colaborare şi armonizare, deschiderea ei se aseamănă cu o pâlnie, este o deschidere conică.
Chakrele 1 şi 7 sunt nepereche, având o singură deschidere, celelalte 5 sunt perechi, având câte două deschideri – una în faţă iar cealaltă în spate, pe coloana vertebrală. (vezi desenul anexat).

1. Muladhara :
o este numită chakra rădăcinii, se află la baza coloanei, cu deschiderea în jos precum o pâlnie;
o este chakra nepereche;
o îi corespund: culoarea roşie, sunetul muzical Do de jos (sunetele sunt din gama Do major);
o glandele supra-renale şi coordonează tot ce ţine de sistemul osos;
o controlează activitatea rinichilor, intestinelor, prostatei;
o ne conectează la energiile telurice;
o îi corespunde câmpul vital.

2. Svadisthana:
o este chakra sacrală şi este poziţionată la câţiva cm sub ombilic;
o este chakra pereche;
o îi corespund: culoarea portocalie, sunetul muzical Re, gonadele, sistemul de reproducere;
o controlează tot ce ţine de fluide;
o coordonează activitatea ovarelor, testiculelor, organele genitale, aparatul uro-genital;
o îi corespunde câmpul de supraveghere şi control.

3. Manipura:
o este chakra plexului solar;
o controlează tot ce ţine de combustie;
o este poziţionată pe plexul solar;
o îi corespund: culoarea galbena, sunetul muzical Mi, pancreasul;
o coordonează stomacul, ficatul, vezica biliară, splina, diafragma etc.;
o îi corespunde câmpul de protecţie.

4. Anahata:
o este chakra inimii;
o este poziţionată pe piept, între sâni;
o este centrul iubirii, puntea de legătură între chakrele inferioare şi cele superioare;
o îi corespund: culoarea verde şi roz, sunetul muzical Fa, timusul;
o coordonează aparatul cardio-vascular, sistemul circulator, plămânii, inima, bronhiile;
o îi corespunde câmpul informaţional teluric.

5. Vishuda :
o este chakra gatului;
o îi corespund: culoarea albastră, sunetul muzical Sol, tiroida şi paratiroidele;
o coordonează gâtul, esofagul, cavitatea bucală, corzile vocale, limba;
o este centrul de emisie, de comunicare;
o îi corespunde câmpul de emisie.

6. Ajna :
o este centrul de recepţie;
o este chakra celui de al treilea ochi, poziţionată în mijlocul frunţii, la jumătatea distanţei dintre cei doi ochi;
o îi corespund: culoarea indigo, sunetul muzical La, glanda pituitară;
o controlează trunchiul cerebral, emisferele cerebrale, ochii, urechile, sinusurile, nasul.

7. Sahasrara:
o este chakra nepereche cu deschiderea conică în sus;
o chakra coroanei localizată pe creştetul capului;
o îi corespund: culoarea violet, alb strălucitor, aurie, glanda pineală, sunetul muzical Si;
o controlează activitatea emisferelor cerebrale, sistemul nervos central, cortexul cerebral;
o ne ajută să ne conectăm la energiile divine, la banca universală de date;
o îi corespunde câmpul informaţional universal.