Psihoterapie pentru copii și adolescenți
Servicii psihoterapeuticeConstanta
Psihoterapia pentru copii și adolescenți reprezintă totalitatea tehnicilor și metodelor specifice, folosite pentru a-i ajuta pe copii și adolescenți, atunci când se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește gestionarea corectă și eficientă a emoțiilor și/ sau comportamentelor.
Psihoterapia copiilor și adolescenților presupune ședințe regulate și disponibilitatea terapeutului de a stabili o relație de acceptare emoțională, în cadrul căreia copiii și adolescenții să se simtă pe deplin liberi, să-și exprime prin cuvinte sau acțiuni, perspectivele proprii asupra lumii.
Psihoterapeutii pentru copii și adolescenți sunt formați să observe și să răspundă la ceea ce copiii și adolescenții ar putea încerca să exprime, prin comportamentul și emoțiile lor.
Psihoterapeutul este o persoană flexibilă și creativă și își adaptează abordarea în așa fel încât să corespundă vârstei și nivelului de dezvoltare al copilului/adolescentului. Copiii mici adesea comunică prin joc, copiii mari și adolescenții preferă să vorbească. Relația de încredere care se stabilește între psihoterapeut și copil/adolescent, este esențială pentru ca terapia să funcționeze.
Există mai multe tipuri de psihoterapie, care implică diferite tehnici, abordări și intervenții. Uneori, o combinație de abordări diferite poate fi de mare ajutor.
Dintre formele diferite de psihoterapie, cele mai folosite la copii și adolescenți, amintim:
- Terapia cognitiv-comportamentală: copilul/adolescentul învață prin examinarea modurilor confuze și distorsionate/iraționale de gândire, cum acestea pot provoca emoții și le pot influența comportamentul. Terapeutul sprijină copilul/ adolescentulul să identifice modelele de gândire dăunătoare și să le înlocuiască cu gânduri care duc la trăiri și comportamente mai adecvate. Cercetările arată că acest tip de psihoterapie este foarte eficientă în tratarea tulburărilor anxioase și depresive, precum și alte tipuri de tulburări și/sau comportamente greșite.
- Psihoterapia psihodinamica subliniază importanța înțelegerii problemelor sau conflictelor inconștiente, care motivează și influențează comportamentul, emoțiile și gândurile copilului/adolescentului. Poate ajuta la identificarea unor modele de comportament tipice unui copil/adolescent, precum și la identificarea apăsărilor și răspunsurilor la conflictele interne trăite de el. Această abordare se bazează pe ipoteza că odată adus la lumina conflictul intern, comportamentul și emoțiile se vor ameliora.
Totul de desfășoară într-un cadru încurajator, urmărind un plan de intervenție conceput special pentru copilul/adolescentul cu care se lucrează. Îmbinăm metode de terapie cognitivă, joc de rol, și activități creative, pentru a stârni și încuraja dorința de a comunica și contribui.
În cadrul ședințelor, părinții vor beneficia de consiliere din partea terapeutului, în legătură cu relaționarea cu propriul copil/adolescent și abordarea comportamentelor inadecvate. Plecăm de le ideea că orice copil dorește să aparțină, să se simtă capabil, să simtă că este important și că este încurajat, și odată ce aceste nevoi ale copilului sunt îndeplinite, evoluția poate fi surprinzătoare.
Psihoterapia nu este un remediu rapid sau facil, ci este un proces complex, care, în timp, poate reduce și ameliora simptomatologia și poate oferi o perspectivă nouă care să îmbunătățească funcționarea interpersonală și calitatea vieții copilului/adolescentului, ajutându-l să dobândească abilități psihologice adaptative pentru viitor.
Psihoterapia cu copiii/adolescenții vizează și discuții cu membrii familiei, pentru a aduna informații, și pot fi urmate/însoțite de intervenții adresate părinților. O variantă de ajutor pentru părinți, constă în învățarea de metode potrivite de sprijinire a creșterii psihologice a copiilor/adolescenților (cursuri de parenting) sau intervenții psihologice cu întreaga familie (psihoterapie de familie).