Psihoterapia de cuplu
Servicii psihoterapeutice Constanta
Ce este terapia de cuplu?
Terapia de cuplu este o metoda de rezolvare a problemelor și conflictelor, pe care cuplurile nu le pot gestiona eficient pe cont propriu. Aceasta presupune ca partenerii să discute gândurile și sentimentele lor, îndrumați de un psihoterapeut. Scopul este de a-i ajuta să obțină o mai buna înțelegere a lor și a partenerului, să identifice ce nevoi au și dacă își doresc să facă schimbări, iar dacă vor, terapeutul îi va ajuta să le facă.
Care sunt problemele cu care vin, de obicei, cuplurile la terapie de cuplu
Oamenii caută, de obicei, terapia, pentru o gamă largă de probleme, fiecare cuplu fiind diferit. Plângerile frecvente includ lipsa comunicării, certurile frecvente și constante, nevoile emoționale neîmplinite, grijile financiare, conflictele legate de copii, etc.
Cuplurile caută ajutor, nu pentru că greutățile lor sunt diferite de ale celorlalte cupluri, ci pentru că ei nu mai reușesc să le gestioneze singuri. Câteodata, aceasta se întamplă din cauza acumulării de frustrări și dezamăgiri în timp, alteori conflictul ascunde, de fapt, o altă problemă. Alte cupluri caută ajutor, ca urmare a unei crize în relație, cum ar fi o aventură a unuia dintre parteneri (sau chiar a amândurora) sau aparenta pierdere a afecțiunii și a grijii partenerului, sau un eveniment traumatizant (o boală sau o pierdere în familie).
Ce va face terapeutul?
Terapeutul este un profesionist antrenat, un terț obiectiv, care va asculta ambii parteneri în timp ce își exprimă gândurile și sentimentele și îi va ajuta să identifice și să clarifice ariile problematice.
Cei mai multi terapeuti, încep cu o evaluare. Prin aceasta, terapeutul întreabă despre probleme și despre cum sunt văzute de fiecare dintre parteneri, istoria relației și istoriile individuale ale partenerilor. Cei mai mulți terapeuți vor discuta cu cuplul despre impresia lor asupra situației.
Cuplul poate apoi decide dacă va accepta recomandările terapeutului, dacă vor intra sau nu în terapie și ce fel de terapie ar trebui sa facă.
Terapeutul va discuta cu ambii parteneri, le va asculta doleanțele și va încerca să aducă discuțiile în contradictoriu la stadiul de negocieri, căci, de cele mai multe ori, deși nevoile celor doi parteneri diferă, ambii au partea lor de dreptate.
Terapia de cuplu va avea efect numai dacă ambii parteneri vor fi deschiși la discuții, dacă vor putea trece peste jena de a vorbi despre nevoile și dorințele ce îi framântă, dacă vor înțelege că psihoterapeutul este liantul ce îi poate ajuta să redevină uniți și că schimbarea trebuie să vină, în primul rând, de la ei.
Terapeutul poate identifica problemele cu care se confruntă cuplul, poate oferi suport și va ajuta cuplul să-și găsească cele mai bune soluții.
Terapia de cuplu și metodele abordate, variază considerabil de la un terapeut la altul. Unii terapeuți încep prin a discuta direct cu cei doi parteneri împreună, alții preferă să discute mai întâi cu fiecare separat. Unii terapeuți vorbesc mai mult ei la început, alții preferă să își asculte mai întâi pacienții. Ca în orice terapie, nu există norme fixe și nici durată fixă. Unele cupluri au nevoie de întâlniri săptămânale cu terapeutul, o perioadă mai îndelungată, în timp ce altele ajung să aibă rezultate mult mai repede.
Beneficiile terapiei de cuplu
1. Ajută la schimbarea perspectivei din care vezi relația
Prin procesul terapeutic, partenerii învață să privescă relația dintr-o perspectivă mai obiectivă, învață sa nu mai joace “jocul învinuirii” și să observe ce li se întamplă fiecaruia, individual. Terapeutul formuleaza ipoteze legate de anumiți factori care influențează interacțiunea dintre partenerii de cuplu. Treptat, cei doi parteneri ajung să se adapteze mai usor în situații diferite, care cândva creau tensiune.
2. Modifică comportamentul nefuncțional
Terapia de cuplu ghidează partenerii să-și ajusteze comportamentul într-un mod creativ și benefic relației.
3. Scade evitarea emoțională
Partenerii de cuplu care evită să își exprime sentimentele individuale, riscă să ajungă distanți unul față de altul. În terapia de cuplu, aceștia sunt încurajați să-și exprime emoțiile și gândurile pe care nu le exprimă în mod obișnuit. Totodată, terapia de cuplu ajută partenerii să se simtă în siguranță atunci când aleg să-și exprime emoțiile și nevoile.
4. Ajută la îmbunătățirea comunicării
A fi capabil să comunici, este unul dintre cele mai importante aspecte din intimitatea unui cuplu. Terapia de cuplu te ajută să comunici mai eficient cu partenerul de cuplu. Comunicarea nu trebuie să fie abuzivă, iar partenerul nu trebuie ridiculizat când își exprimă sentimentele. Partenerii de cuplu, au nevoie de îndrumare în ceea ce privește comunicarea cu celălalt într-un mod empatic și asertiv. În același timp, este important ca partenerii de cuplu să învețe să se asculte într-un mod activ unul pe celălalt.
5. Ajută la întărirea relației
Terapeutul de cuplu poate indica punctele forte ale relației. Pentru că terapia de cuplu se concentrează, deseori, pe probleme, e ușor să scapi din vedere parțile bune, în care cuplul funcționează. Terapeutul poate arăta (reaminti) parțile bune ale relației, bucurându-vă astfel, mai mult, de relația în sine. E posibil să vi se ceară deseori să faceți lucruri care sa fie pe placul celuilalt…
Alte beneficii:
- Comunicare deschisă, empatică și asertivă în cuplu;
- Rezolvarea împreuna a problemelor care se ivesc;
- Discutarea diferențelor de opinie într-un mod rațional;
- Analizarea parților bune și mai puțin bune ale relației, în vederea indentificării și înțelegerii sursei conflictelor, etc.