” Într-o țară frumoasă și îndepărtată, în care tăcerea răsună precum cea mai magică muzică, iar aerul este mai dulce decât mierea, se afla un Lac Magic. Pe suprafața azurie a apei, pe tulpini subțiri dar puternice, în fiecare dimineață, se deschid lotuși minunați, salutându-se unul pe altul și lumea din jur. Fiecare dintre ei este superb și unic în felul său: albi, roz, roșii și chiar galbeni și albaștri, iar Lacul Magic le reflecta cu plăcere imaginile în apa sa.

Într-o zi, pe lac s-a întâmplat următoarea poveste … Un Lotus imaculat, extraordinar de frumos, a început o conversație cu micuțele sale Semințe, care se maturizaseră în buzunărașul din mijlocul florii: „Copilașii mei dragi! Iată, și voi ați crescut destul de mari, și este timpul să porniți la drum. Vă așteaptă o călătorie complicată și periculoasă, la sfarșitul căreia, fiecare dintre voi, veți putea deveni la fel de frumoși, ca toți locuitorii Lumii noastre. Însă nu toți veți reuși să parcurgeți toată Calea și să vă întoarceți Acasă. Ascultați-mă cu atenție! În fiecare din voi sunt ascunse trei comori de neprețuit. Dacă într-un moment de pericol vă veți aminti asta, veți putea trece orice încercare. Cele trei comori sunt Adevăr, Bunătate și Toleranță. În lume nu există nicio situație din care ele nu v-ar ajuta să iesiți.
Ascultați-mă și mai atent acum! ”
… și Lotusul și-a continuat în șoaptă, ultimile instrucțiuni pentru micuțele Sale Semințe. În cele din urmă, El a mai adăugat: ” Eu am încredere în fiecare dintre voi și vă voi aștepta Acasă, pe Lacul Magic. ”

Seara, buzunărașul cu Semințe, s-a aplecat deasupra apei și toate Semințele au căzut în apele Lacului Magic. Una dintre Semințe, se grăbea mai tare decât celelalte. Ea se întreba într-una: ” De ce a spus Lotusul Mare că drumul va fi dificil, doar apa este curată și transparentă, uite, chiar și soarele poate fi văzut.

Sămânța micuță, era prea lipsită de experiență ca să știe că A Cădea, Este Mult Mai Ușor Decât A Urca. Cu cât Sămânța se scufunda mai mult, cu atât apa devenea mai întunecată, până când, s-a amestecat cu totul cu noroi și mâl.
” Vai-vai-vai!“ , a strigat Sămânța, “ Aici nu se vede nimic! „, însă continua să se scufunde tot mai adânc și mai adânc, în noroiul de sub apă, până când, în sfârșit, coborarea a luat sfârșit. Sămânța, de frica, închise ochii.

După un timp, a îndrăznit să deschidă un ochi, și apoi pe al doilea. În jur nu se vedea absolut nimic. ” Ei bine! Și unde să merg acum, unde este casa mea, cum să mă întorc? „. Ca răspuns la întrebarea sa, Sămânța auzi un sunet straniu. Ceva întunecat și lung se apropia foarte repede de ea. În curând, Sămânța a reușit să vadă o creatură care semăna cu un crocodil imens, cu corpul acoperit cu spini. Pe spatele monstrului era scris numele său, dar în întuneric nu se putea citi.

” Sămânță mică! ”, a rostit înfricoșător ființa, ” Eu te-am așteptat! ” , ” Te așteaptă o noua viață, și eu sunt dispus să îți dau un sfat prețios. În viață există tot felul de situații. Uneori, cineva ar putea sa te împingă accidental (pentru că aici este foarte întuneric), sau sub influența unei dispoziții rele (iar locuitorii lumii noastre, au tot timpul dispoziție proastă), ar putea să îți spună cuvinte jignitoare. În niciun caz să nu lași asta fără pedeapsă! Răspunde-i înapoi dublu, triplu, lovește-l o dată așa cum trebuie, pentru ca ceilalți să știe cum stau lucrurile.”

Creatura misterioasă își continua discursul sau scârțâit. Speriată, Sămânța se gândi: ” Poate că așa și trebuie. Altfel cum să supravietuiești în acest loc oribil ? „.  Dar și-a amintit imediat cuvintele Lotusului Mare și a început să reflecteze: ” Dacă voi urma sfatul monstrului, voi rămâne pentru totdeauna în acest loc murdar și voi arăta la fel de groaznic „.

Monstrul continua să se apropie încet. Dacă Sămânța ar fi acceptat măcar una din ideile sale, crocodilul ar fi avut tot dreptul să muște o bucățică din ea. În această lume, nimeni nu oferă ceva fără plată, nici măcar un sfat. În acest caz, pentru Sămânță, ar fi devenit imposibil să se întoarcă și să se transforme într-o floare frumoasă, deasupra Lacului.

” Orice situație are o soluție! Orice situație are o solutie! ” – repeta Sămânța, și deodata și-a adus aminte despre cele trei Comori. Acesta era secretul principal al Lotusului Mare: ” Întotdeauna Să Ții Minte Că În Adâncul Tău Sunt Ascunse Cele Trei Comori Strălucitoare Și Puternice: Adevăr, Bunătate Și Toleranță;  în aceeași clipă, ceea ce este mai corect și necesar, îți va veni în ajutor”. Și atunci, s-a întâmplat un miracol. Imediat ce Sămânța nu a mai dorit să fie deacord cu sfaturile rele ale monstrului, o strălucire fermecătoare a învăluit-o și Bunătatea, ca o stea stralucitoare, a luminat totul în jur. Sămânța a avut timp pentru a citi ce era scris pe spatele fiarei: ” RĂUL ” .

O forță puternică, ca un scrânciob uriaș, a aruncat-o pe micuță în Sus. Când lumina s-a stins treptat, în jurul său a apărut o lume complet diferită. Lumea Întunericului Absolut era deja foarte departe și o nouă Lume Obscură o înconjura acum. Aici era un pic mai multă lumină și mai ușor de respirat. Sămânța s-a uitat în jur și a observat: ” Mi-au apărut deja doua petale! Ura! Mă transform într-o floare adevărată! ” Dar era prea devreme să se bucure. Din întuneric se apropia o broască hidoasă. Ea pășea cu atenție, cu picioarele sale, peste mâlul lipicios, și mormăia: ” Te salut! În lumea noastră, regulile pe care le avem aici, sunt simple. Fiecare pentru sine. Nu trebuie să ajuți pe nimeni. Să-ți protejezi doar propriile interese, în orice situație. Iar în acest scop, poți spune și minciuni. Ai făcut ceva rău, dă vina pe ceilalți; dacă împarți, fă-o așa: ție cinci părți, celuilat – una.” Sămânța o examina cu ochii larg deschiși, pe creatura care spunea aceste lucruri ciudate. Ceea ce rostea, era atât de diferit de ce i-a învățat Lotusul Mare, pe Lacul Magic. De aceasta dată, gândul salvator despre cele trei Comori a venit mai repede, pentru că micuța nu intenționa deloc să rămână în lumea obscură, să trăiască conform normelor ei, și să semene cu locuitorii acesteia. În aceeași clipă, steaua stralucitoare Adevărul, a învăluit-o pe Sămânță cu un voal de protectie, și cu forță a împins-o în Sus. A avut timp doar ca să citească inscripția de pe spatele broaștei – MINCIUNA.

În acest moment, călătoarea noastră, a nimerit în Lumea Tulbure, unde și-a putut mișca fericită toate cele șase petale!
Da, da, acum ele au devenit de trei ori mai multe! Pentru ca, cu fiecare victorie, floarea crestea și se făcea mai puternică. Undeva departe, se întrezăreau razele soarelui. Dar încercările nu luaseră sfârșit.

În depărtare, se arăta un vierme dezgustător, care arăta ca un șarpe gros. El se târa încet, examinând și studiind Lotusul Mic, de parcă vroia să afle unde este punctul slab al acestuia. Viermele era mai viclean decât ceilalți locuitori ai Lumii Întunericului Absolut și ai Lumii Obscure, deși mult mai slab. Vocea îi era moale și insinuantă: ” Ești norocos, Lotusule Mic – acum poți să te numești așa. Lumea noastră este foarte liniștită, nu există nici vânt, nu e nici prea întunecată. Regulile sunt simple și plăcute. În primul rând, dacă nu dorești să faci nimic, atunci nici nu trebuie. Nici să înveți și nici să te străduiești. Poți să ocolești orice dificultate. În al doilea rând, nu avem nevoie de prieteni, altfel vom fi nevoiți să le suportăm, uneori, dispozițiile proaste, sau să îi ajutăm în situații dificile. În al treilea rând, dacă cineva îți spune ceva neplăcut, nu te abține, spune-i cele mai rele lucruri care îți vin în minte”.   ” Desigur, este foarte tentant tot timpul să stai pe spate și să nu faci nimic, însă, astfel nu vei afla nimic interesant și nu vei învăța nimic. Și pe lângă aceasta, te plictisești să fii mereu singur – este atât de îngrozitor. Nu, nu, nu! Am în mine totul ca să ies din aceasta lume noroioasă și plictisitoare.”

Micutul Lotus avea dreptate. Cea de-a treia comoară era gata să îi vină în ajutor. Toleranța creștea rapid în inima lui, până când strălucirea ei l-a învăluit pe micuț și a început să-l ridice. Viermele, pe nume LENEA, se micșora rapid în dimensiuni, până când a rămas undeva departe, jos, iar lumina soarelui devenea tot mai puternică și apa devenea tot mai transparentă.
Treptat lumina s-a stins, însă tânărul Lotus nu mai avea nevoie de ajutor suplimentar. El a devenit mai puternic și tulpina, care îi sprijinea floarea, creștea tot mai repede și mai încrezător. Lumile Întunecoasă, Obscură și cea Tulbure, au rămas la fund. Să parcurgă Lumea Transparentă era foarte ușor și plăcut, deoarece soarele îl încălzea ca o lumină cu raze de aur.

Acum, hotarul dintre apă și aer, a rămas în urmă, iar Tânărul Lotus, care mai ieri era doar o Mică Sămânță, s-a ivit pe suprafața Lacului Magic.   ” Bine ai venit Acasă! ” , a auzit vocea Lotusului Mare, cel pe care își dorea cel mai mult să-l vadă Tânărul Călător, în timpul încercărilor sale, și al cărui sprijin invizibil, îl simțea permanent.
” Acum ai devenit puternic și atât de frumos. Îi vei putea sprijini pe ceilalți cu puterea ta, și o să-i bucuri cu perfecțiunea frumuseții tale. „.

Tânărul Lotus și-a privit reflecția în apă … și a văzut o floare superbă, cu petale transparente și strălucitoare. În jur creșteau din ce în ce mai mulți Lotuși. Fiecare din ei și-a trecut cu brio Calea, și au adus pe lume Frumusețea Lor Unică.
Dacă te uiți mai atent, toți te privesc pe TINE cu mare speranță: „Urmeaza-ți Calea TA Cât Mai Bine! ”

… Într-o țară frumoasă și îndepărtată, în care tăcerea răsuna precum cea mai magică muzică, iar aerul este mai dulce decât mierea, se află un Lac Magic. Pe suprafața azurie a apei, pe tulpini subțiri, dar puternice, în fiecare dimineață se deschid Lotuși minunati, salutându-se unul pe altul și Lumea din jur. Fiecare dintre ei este superb și Unic În Felul Său: albi, roz, roșii și chiar galbeni și albastri, iar Lacul Magic le reflecta cu plăcere imaginile în Apa Sa. Într-o zi, pe lac, s-a întâmplat urmatoarea poveste …

Un Lotus imaculat, extraordinar de frumos, a început o conversație cu micuțele sale Semințe, care se maturizaseră în buzunarașul din mijlocul florii: ” Copilașii mei dragi! Iată și voi ați crescut destul de mari și este timpul să porniți la drum. Vă așteaptă o călătorie complicată și provocatoare, la sfârșitul căreia, fiecare dintre voi, veți putea deveni la fel de frumoși ca toți locuitorii Lumii Noastre. Însă, nu toți veți reuși să parcurgeți toată Calea, și să vă întoarceți Acasă. Ascultați-mă cu atenție! În fiecare din voi, sunt ascunse trei comori de neprețuit. Dacă într-un moment de pericol, vă veți amintiti asta, veți putea trece orice încercare. Cele trei comori sunt: Adevăr, Bunătate și Toleranță. În lume nu există nicio situație din care ele nu v-ar ajuta să ieșiți. Ascultați-mă și mai atent ACUM! ”
… și Lotusul și-a continuat în șoaptă ultimele instrucțiuni, pentru micuțele Sale Semințe. În cele din urmă, El a mai adăugat: ” Eu am încredere în fiecare dintre voi, și vă voi aștepta Acasă, pe Lacul Magic ”.

Seara, buzunărașul cu Semințe, s-a aplecat deasupra Apei, și toate semințele au căzut în apele Lacului Magic…  ”