„Abisul de comunicare între părinți și adolescenți poate fi cu adevarat înfricoșător de ambele părți. Cu toate că majoritatea părinților sunt conștienți de faptul că eforturile de a comunica cu adolescenții nu dau roade, de cele mai multe ori nu au nici cea mai vagă idee despre cum s-ar putea îmbunătăți această situație.
Există câteva principii de bază pe care parinții le pot urma, pt a stabili o comunicare mai bună în familie.
Dacă vor coștientiza care sunt capcanele care pot sabota relația cu copilul lor, vor putea evita unele dintre cele mai frustrante confruntări. În felul acesta, atât părinții, cât și adolescentul vor avea o șansa în plus să obțină ceea ce își doresc.

Iată câteva dintre aceste principii:

Respectați-vă reciproc!
Nu ridicați vocea!
Exersați ascultarea (adolescentului)!
Atenție la limbaj!
Luați o pauza!
Fără manipulări psihologice!
Evitați certurile!
Spuneți ceea ce doriți! ( comunicați-vă nevoia )
Oferiți feedback pozitiv!
Ramâneți încrezători și optimiști!

Nu abandonați!

Încarcați să faceți diferența dintre a oferi sprijin și a oferi sfaturi!

Oricât de rău s-ar comporta adolescentul, este important să faceți diferența dintre purtarea pe care o găsiți inacceptabilă, și copilul pe care îl iubiți.
Este important să-i spuneți adolescentului că este o persoană bună și capabilă, despre care credeți că în final va face alegerile potrivite în viață, în ciuda greșelilor prezente.
Este important ca părinții să identifice diverse moduri de a petrece timpul cu adolescenții lor, dacă vor să păstreze deschise canalele de comunicare.

Când părinții sunt deseori ocupați cu serviciul, adolescenții își găsesc diverse preocupări cu care să umple golul lăsat de lipsa afecțiunii (sau mai degrabă de lipsa timpului pt a exprima acest lucru), de lipsa atenției, etc.
Ar fi bine să se găseasca puțin timp pe care părinții să-l petreacă împreună cu adolescentul în fiecare săptamană, departe de stresul și tensiunile vieții de zi cu zi. Poate ca adolescentul nu va avea nimic deosebit de spus, dar în felul acesta se poate crea momentul potrivit. „