A ști versus a face

” Persoanele care se află în terapie întreabă deseori : ” De ce sunt deprimat?”, ” De ce mi se întâmplă asta?” sau ” De ce eu?”. Când procedează așa, trebuie să mărturisesc că deseori nu știu răspunsurile, deoarece câteodată acestea nu sunt niște întrebări la care avem răspunsuri.
Unul dintre personajele mele favorite de desene animate, Hagar cel Groaznic, oferă cel mai bun răspuns pe care îl știu, la întrebarea: ” De ce eu?”. Hagar este naufragiat singur pe o insulă pustie și stâncoasă. Valuri se sparg neostoit de țărm. Cerul e plin de nori prevestitori, negri, iar fulgerele străpung amenințător deasupra. Harag se uită spre ceruri si întreabă: ” De ce eu?”.
Următoarea secvență este identică. Hagar stă singur pe aceeași insultă stâncoasă. Barca sa rămâne naufragiată pe același țărm. Valuri se zdrobesc de aceleași stânci. Fulgere luminează din aceiași nori negri. Singura diferență este că un mic balon coboară sub nori, iar pe el scrie: ” De ce nu?”.
Deși a ști ne poate ajuta să înțelegem lucrurile, doar cunoștințele singure nu creează în mod necesar o schimbare. Pt a face asta este nevoie să punem o altă întrebare decât ” De ce?”. Din fericire, exact așa cum există unele întrebări la care nu avem răspunsuri, există și întrebări la care avem.
Acum câțiva ani, am luat niște lecții de zbor. Tocmai începusem să zbor singur, când m-am mutat în altă parte a țării. Spre dezamăgirea mea, costul lecțiilor de zbor, în noul meu oraș, era aproape dublu față de ceea ce plătisem înainte. Cu o familie tânără și o rată mare la casă, cariera mea de zbor, cel puțin la nivel practic, s-a pulverizat printr-o oprire bruscă. Am absolvit examenele de teorie, însă doar pt că am știut de ce un avion stă în aer, nu înseamna că aș fi fost capabil să pilotez unul.
Dacă vreau să mă întorc la zbor, nu are rost să mă întreb de ce nu o fac, întrucât astfel nu aș crea acțiunea care-mi trebuie. Dacă vreau să se întâmple, trebuie să pun niște întrebări la care pot găsi răspunsuri clare și practice – întrebări ca de pildă: ” Cum pot face asta?”, ” Ce trebuie să fac pt a relua lecțiile?” , ” Unde pot face lecțiile?”, ” Când încep?”. Asemenea întrebări mă vor orienta și mă vor pune pe direcția bună spre îndeplinirea obiectivului propus.
Dacă vrem să schimbăm un tipar de comportament, trebuie să învățăm cum să o facem. Cunoștințele pot fi folositoare, dar acțiunea face diferența. ”

George W. Burns